Is zonne-energie veilig?

Ja.

Al onze producten zijn gecertificeerd, óók op het gebied van veiligheid. Dit betekent dat onze zonnepanelen even ongevaarlijk zijn als elk ander huishoudelijk apparaat.

 

Waarom zijn de zonnepanelen van Zonzaak goedkoper dan de gemiddelde aanbieder?

Wij importeren rechtstreeks, zonder gebruik te maken van de tussenhandel. Daarnaast proberen wij te profiteren van grote inkopen. Hierdoor kunnen wij onze marge inleveren waardoor u ervan profiteert.

 

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Nee.

Alleen bij gebouwen die vallen onder Monumentenzorg moet u een vergunning aanvragen bij het gemeentelijk bureau voor de monumentenzorg.

 

Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

In principe geen.

Onze producten zijn zo goed als onderhoudsvrij. Wanneer de panelen schuin worden geplaatst, regent het vuil er bij de eerste regenbui gewoon weer vanaf. Wel is het raadzaam om in de warme zomermaanden met weinig regen de panelen te controleren op stuifmeel. Wanneer dit op de panelen blijft liggen kan dit leiden tot opbrengstvermindering.

 

Kan ik altijd de stroom gebruiken uit de zonnepanelen?

Ja.

De opgewekte energie wordt via een omvormer, die je op je stopcontact aansluit, geschikt gemaakt voor uw apparaten in uw bedrijf of thuis. Schijnt de zon niet, dan zit u niet opeens zonder stroom, want de omvormer heeft het overschot wat u op zonnige dagen hebt opgewekt teruggestuurd op het electriciteitsnet. Op minder zonnige dagen kunt u deze energie gewoon weer gebruiken. In het vakjargon heet dit Salderen. U merkt er dus niets van, alléén in uw portemonnee.

 

Werken zonnepanelen wel in ons bewolkte land?

Jazeker!

Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op een mooie zomerdag, maar ook gewoon van daglicht. De zon aan de Franse riviëra geeft maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in het bewolkte Nederland. En wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Anders zou je op bewolkte dagen niets kunnen zien! Kortom, zonnepanelen werken ook uitstekend op bewolkte dagen.

 

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijks energieverbruik in KWH delen door 0,9. De uitkomst is het totaal aantal watt aan zonnepalen welke u nodig heeft om uw totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden. Wilt u hier meer informatie over? Vul dan onderstaand formulier in en dan proberen wij zo samen met u zo goed mogelijk in te schatten hoeveel panelen u nodigt heeft.

 

Kan ik zelf de installatie uitvoeren?

U kunt inderdaad zelf de installatie uitvoeren. U kunt de hele installatie zelf doen, of bepaalde onderdelen, zoals:

 

De kabel van de omvormer naar meterkast leggen. Wat voor een type kabel er gelegd moet worden, is afhankelijk van de grootte van het systeem. Bij een klein systeem kunt u deze bij de Bouwmarkt kopen. Als het systeem echter groter is, heeft u een ander soort kabel nodig die niet in de gewone bouwzaak te koop is.

Meterkast uitbreiding. Dit is een lastig karwei en alleen aan te raden wanneer u gespecialiseerd bent op dit gebied. Als bij kortsluiting de aanpassingen in de meterkast gedaan zijn door een hiervoor ongecertificeerd persoon, vergoed de verzekering geen schade.

Installatie van de panelen. Deze kunt u desgewenst zelf uitvoeren. Onderschat hierbij de moeilijkheid van het installeren niet! Onze monteurs zijn opgeleid voor het werk dat zij doen en hebben hier veel ervaring mee. Wanneer u een fout maakt is de kans aanwezig dat de panelen niet optimaal presteren of los raken van het dak bij extreme weersomstandigheden.

Hoe weet ik of de panelen opwekken wat beloofd is?

 

Het maximale vermogen van panelen wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Het Wattpiek vermogen, wordt alleen bereikt onder ideale omstandigheden, zoals in landen rond de evenaar. In Nederland zijn de omstandigheden om zonne-energie op te wekken niet ideaal. Het aantal kWh dat panelen in een jaar opwekken kan worden berekend door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. De panelen zullen in normale situaties altijd in Nederland ongeveer 85% van het aangegeven Wp opwekken. Dit ongeacht de weersomstandigheden! Het is hierbij wel van belang dat de panelen op het zuiden gericht zijn.

 

Panelen slijten in de loop van de jaren wel iets. Onze paneel fabrikanten garanderen daarom dat de panelen na 30 jaar minimaal nog 80% van hun huidige vermogen genereren.

 

Algemene vragen

Wat is zonnestroom (PV)?

 

Zonnestroom is elektriciteit uit zonlicht. Zonnestroom wordt ook wel ‘PV’ genoemd, van het Engelse ‘PhotoVoltaic’. Deze stroom kan worden gebruikt om lampen te laten branden, de ijskast koud te houden, televisie te kijken etc. Kortom: het is dezelfde stroom die bij u uit het stopcontact komt. Deze vorm van zonne-energie staat naast thermische zonne-energie: hierbij wordt de warmte van de zon gebruikt om bijvoorbeeld water te verwarmen. Een zonneboiler levert thermische energie.

 

Wat is een zonnestroom-installatie?

Een zonnestroom-installatie zet zonlicht om in elektrische stroom. De belangrijkste componenten waaruit een zonnestroom-installatie bestaat zijn: het aantal zonnepanelen en een omvormer. Daarnaast is er materiaal nodig om de zonnepanelen op uw dak te bevestigen (meestal aluminium rails) en zijn er kabels nodig om de panelen met de omvormer te verbinden en de omvormer met de meterkast. In de meterkast worden er extra groepen aangebracht en een productiemeter geplaatst om te meten hoeveel u opwekt.

 

Wat is een zonnepaneel?

Ten eerste zijn zonnestroompanelen, zonnepanelen, zonnecellen, pv-panelen en pv-systemen synoniemen van elkaar. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die naast elkaar in een weerbestendig frame worden geplaatst. De zonnepanelen die Profinrg aanbiedt zijn gemaakt van silicium. De grondstof hiervoor is zand, en dat is in overvloedige hoeveelheden aanwezig op aarde! Het meest gebruikte type zand heet ‘polykristallijn silicium’. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur.

 

Wat is een omvormer?

Een omvormer zet de gelijkspanning die een zonnepaneel levert, om in 220-230V wisselspanning, die gebruikt kan worden door de elektrische apparaten bij u in huis.

 

Wat is een productiemeter?

Een productiemeter wordt geplaatst in de meterkast. Deze wodt alleen geplaatst als er een SDE subsidie op de aangeschafte systemen zit. De productiemeter registreert hoeveel kWh uw zonnepanelen opwekken. Deze cijfers zijn nodig voor uw subsidie. Per opgewekt kWh ontvangt u een aantal cent van de overheid (dit aantal veranderd per jaar, afhankelijk van de SDE-regeling).

 

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Nu hangt bij een zonnepaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 W. Rekent u op uw dak op 85% van het wattpiek-getal als uw panelen pal op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon.

 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Men rekent op minimaal 30 jaar voor de panelen en 10 jaar voor de omvormers. Profinrg garandeert dat de zonnepanelen na 30 jaar nog steeds 80% van de oorspronkelijke opbrengst opleveren.

 

Wat is de garantie en levensduur van de zonnepanelen en andere producten?

Zonnepanelen gaan 30-35 jaar mee. Profinrg garandeert dat de zonnepanelen na 30 jaar nog steeds 80% van de oorspronkelijke opbrengst opleveren.

 

Waar gaat de elektriciteit die ik opwek naar toe?

In principe verbruikt u de elektriciteit die u oplevert zelf. Op het moment dat u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, dan wordt het teveel aan elektriciteit aan het elektriciteitsnetwerk geleverd. Daarmee is zonnestroom zeer efficiënt: immers alle elektriciteit die u opwekt (ook bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) wordt nuttig gebruikt!

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik te dekken?

Het aantal kWh dat panelen in een jaar opwekken, kan worden berekend door het aantal Wp van een paneel te vermenigvuldigen met 0,85. De panelen van Profinrg hebben 190 of 235 Wp. Een gemiddeld huishouden bijvoorbeeld verbruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Voor deze hoeveelheid energie is een systeem nodig van 3500 x 1,15 = 4025 Wp. Dit zijn ongeveer 17 zonnepanelen.

 

Heb ik een aparte meter nodig?

U heeft een meter nodig die de teruggeleverde elektriciteit uit uw zonnepanelen registreert. Een ouderwetse draaimeter draait terug als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, en registreert dus automatisch de stroom die u terug levert. Heeft u geen draaimeter, dan moet er bij uw netbeheerder een aparte meter worden aangevraagd.

 

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

Als de stroom uitvalt, stoppen de zonnepanelen met werken. Dit komt doordat ze gekoppeld zijn aan het net. Er zijn installaties waarbij de zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s. Deze installaties zijn duurder, de accu’s gaan maar een beperkte tijd mee en zijn niet gunstig voor het milieu. Dit soort installaties zijn wel ideaal voor afgelegen vakantiewoningen.

Veel gestelde vragen