Investeren in de beste zonnepanelen is altijd de beste investering.

Een zonnestroominstallatie is net als andere investeringen,

alleen wie investeert in kwaliteit krijgt goede rendementen.

Een weetje : Als we een nieuwe auto gaan kopen, kiezen we heel gemakkelijk voor metallic-lak. t.w.v. 795,-
Deze investering levert niets meer op zodra u uw handtekening zet op het koopcontract.

Waarom nu wel kiezen voor de goedkoopste optie in een zonnestroominstallatie ???

Hoe zit een zonnepaneel in elkaar en hoe is de kwaliteit.

Standaardzonnepanelen worden gemaakt als een soort tosti. Ze beginnen met de glasplaat, de volgende laag is een heldere folie (EVA Laag) die kan smelten, dan komen de cellen die aan elkaar verbonden zijn; daarboven op komt weer een laag heldere folie (EVA laag) en vervolgens wordt het geheel afgedekt met een plastic achtergrond (zwart of wit). Dit geheel (het laminaat) wordt meestal volautomatisch geproduceerd. Als alle lagen van de tosti op elkaar liggen, gaat dit letterlijk de oven in. Het is heel belangrijk dat het laminaat lang genoeg in de over ligt. Dat is minimaal 20 minuten.
Als je heel veel zonnepanelen wilt produceren, duurt dit natuurlijk erg lang. Het makkelijkste is dan om de laminaten korter te “bakken”, maar dat is op termijn desastreus. Het is echter onmogelijk dit te zien en dus heel makkelijk de laminaten korter te bakken. (goedkope Chinese kwaliteit)

Frame

Als het laminaat klaar is wordt dit voorzien van een frame. Het frame heeft twee functies namelijk: zorgen dat er geen water tussen het laminaat komt en het geheel stevig maken. Het waterdicht maken van het geheel wordt gedaan met kit of tape. Vaak wordt standaard silicone kit (witte kit) gebruikt. Dit is echter ongeschikt om 20 jaar op het dak te liggen, laat staan 30 of 40 jaar. De A-merkfabrikanten gebruiken daarom ook tape (dit is ook niet zichtbaar). Door laminaat tussen het frame te klemmen met de tape ertussen ontstaat een waterdichte verbinding die het ook nog eens heel lang mee gaat. Het frame zorgt ook voor de stevigheid. Een goed frame zorgt ervoor dat er weinig beweging in het frame zit. Omdat panelen vrij groot zijn, is het altijd mogelijk het frame een beetje heen en weer te bewegen. Dit is normaal maar hoe slapper het frame hoe slechter het paneel. Het buigen van de panelen kan namelijk leiden tot zogenaamde microcracks. Microcracks zijn hele kleine barstjes in de cellen die met het oog niet zichtbaar zijn. De barstjes zullen in de eerste jaren geen groot verschil in opbrengst geven. Maar u weet niet of dit al meteen gebeurt bij in gebruikname; maar na 5 tot 10 jaar gaat de opbrengst van de panelen snel achteruit.
Wij checken onze zonnepanelen voor transport naar u en na oplevering met een speciale warmtebeeldcamera om deze microcracks en kapotte cellen op te sporen. Wij leveren onze installatie op zonder deze microcracks.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, wil je ook graag weten of het goede zonnepanelen zijn. Omdat er zoveel zonnepanelenaanbieders zijn en zoveel verschillende panelen, zie je al snel de bomen door het bos niet meer.

Het zijn wel producten die minimaal 20 tot 35 jaar op uw dak komen te liggen. En op het dak is het weer vrij extreem. Het wordt er erg heet (een dak is meestal 30 graden heter dan de buitentemperatuur), erg koud, neerslag in alle vormen en de nodige wind. U wilt dus zeker weten wat de echte kwaliteit is. Het zonnepaneel zet en krimpt de hele dag door.

De kwaliteit van zonnepanelen wordt met name bepaald door de juiste materialen en de juiste manier van assemblage. Zonnepanelen worden vaak getest, maar dit is meestal voor algemene keuringen. Dit zijn testen in het laboratorium waarbij diverse onderdelen worden getest op kwaliteit en veiligheid. Vrijwel alle zonnepanelen worden getest door het Duitse keuringsinstituut TÜV.
TÜV

TÜV is de Duitse keuringsinstantie en is te vergelijken met TNO uit Nederland. TNO test niet meer voor keuringen en heeft dat overgedragen aan TÜV. Omdat Duitsland voorloper was op zonne-energie, hebben zij eigenlijk de norm voor de wereld gezet. Een TÜV-certificaat is niet verplicht maar een fabrikant kan eigenlijk niets verkopen zonder. De keuringen die gedaan worden zijn bepaald volgens Europese normeringen namelijk IEC 61215 (Kwaliteit) en IEC 61730 (Veiligheid).

Bij de kwaliteitstest wordt met name naar de levensduur gekeken. Hierbij worden de weerinvloeden gesimuleerd van 20-25 jaar. Zoals veel zonlicht gedurende een aantal maanden, extreme regen, hagel, zoute lucht, extreme hitte  etc. De veiligheid van het zonnepaneel is ook belangrijk. Een zonnepaneel mag niet breken of onder spanning komen te staan. Wanneer het zonnepaneel geen of weinig schade heeft, dan wordt het paneel goed gekeurd en krijgt het een certificaat.

Het is opvallend dat fabrikanten zelf het TÜV certificaat aanvragen. Hiervoor hoeven ze slechts acht zonnepanelen naar TÜV te sturen. Ze kunnen dus zelf de beste modules selecteren en opsturen. Of de geproduceerde zonnepanelen die u koopt ook aan de keuring voldoen, is dus de vraag.

De TÜV keuring zegt ook niets over de energie opbrengst! Het is te vergelijken met een auto in het laboratorium testen en zeggen dat het veilig is om in de rijden en dat hij wel 10 jaar mee zou moeten gaan. Het zegt niets over de rijeigenschappen, benzineverbruik in de praktijk e.d.

Bij auto’s hebben we vele testen en informatie. De autobladen en tv-programma’s testen de auto’s en vertellen of ze hem mooi vinden en of hij lekker rijdt en vergelijken de auto’s in dezelfde klasse met elkaar en geven zo hun oordeel.

Wat is kwaliteit